Korpa
Pretraživanje
Sve veze
KorpaPretraživanjeSve veze

Srpska umetnost 1950-2000.

 

Srpska umetnost 1950-2000.

Ješa Denegri

ISBN: 9788683305889
Format: 14,5 x 20,5 cm
Broj strana: 1631
Povez: Broš
Izdavač: Orion Art
Godina izdanja: 2013.
Oblast: Istorija umetnosti

Popust za online poručivanje 40%

5280 din.  44.75 €  56.17 $

8800 din.  74.58 €  93.62 $

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Nagrada sajma knjiga 2013. za izdavački poduhvat.

Nagrada Beogradskog sajma knjiga za izdavački poduhvat 2013.godine dodeljena je petotomnom delu „Srpska umetnost 1950 – 2000“, čiji je autor Ješa Denegri. Ovo izdanje je nastalo na osnovama prethodnog, pod nazivom " Teme srpske umetnosti, I-V.

Ješa Denegri je istoričar i analitičar, ali i neposredni svedok svih događaja i pojava u umetnosti u drugoj polovini 20. veka. Objavljivanje knjiga iz oblasti teorije i istorije saremene umetnosti u Srbiji nije toliko stvar izdavačke hrabrosti, koliko drugačijeg pristupa.Autor o umetnosti priča uz poštovanje sva tri važna principa – kritike, istorije i estetike, a prisutna je i analitika, kao metodološki princip.I sam autor kaže da je pričao o najsjajnijem i najvrednijem periodu koji je srpska umetnost imala. (Dragorad Kovačević)

Iz recenzije

Sa najvećim zadovoljstvom dajem svoje mišljenje o pet knjiga autora prof. dr Ješe Denegrija, u izdanju Orion arta  iz Beograda, pod zajedničkim nazivom: SRPSKA UMETNOST - 1950-2000.

Kao što je poznato, prof. dr Ješa Denegri spada u najznačajnije istoričare umetnosti i kritičare u našoj sredini. Svojim ogromnim opusom koji pokriva uglavnom  drugu polovinu XX veka - od 1950. do 2000, s punim autoritetom, znanjem, korišćenjem svih instrumenata istorijskoumetničke struke, prof. dr Denegri iznosi relevantne stavove, istražuje najvažnije pojave i otkriva ili potvrđuje najautentičnije autore. On je predano, tokom više od pet decenija života i rada u Beogradu, svojim stalnim i prilježnim praćenjem likovnog života naše sredine, sačinio od svojih tekstova bogati mozaik koji de facto predstavlja svojevrsnu istoriju srpske (i jugoslovenske) umetnosti modernog doba. Deo tekstova je već bilo objavljen, čime je knjiga doživela svoju javnu verifikaciju, ali je ovo izdanje autor obogatio novim studijama, saznanjima i stavovima, tako da se knjige koje objavljuje Orion art mogu smatrati ne samo dopunjenim, već u velikoj meri one nude nove pristupe. Posebnu vrednost ove edicije predstavljaju reprodukcije u boji kojih u ranijim izdanjima nije bilo, a bez kojih se danas teško može zamisliti jedna značajna publikacija iz oblasti umetnosti.

Pored neospornih vrednosti tekstova prof. dr Ješe Denegrija, želela bih da istaknem važnost privatnog izdavača Orion koji ovim knjigama ulazi u pravi izdavački poduhvat. Orion art se smelo upušta u publikovanje tako vrednih knjiga uprkos teškim finansijskim problemima sa kojima se svi suočavaju, a posebno izdavači knjiga posvećenih modernoj srpskoj umetnosti. Orion je, pored ove knjige, već potvrđen kao izvanredno značajan izdavač jer je publikovao dela kojima se ne mogu pohvaliti ni velike izdavačke kuće (na primer, višetomna Istorija umetnosti XX veka u Srbiji).

Kao istoričar umetnosti, smatram da objavljivanje knjiga prof. dr Ješe Denegrija predstavlja značajan datum u našoj istoriografiji.Ovim izdavačkim potezom nadoknađuju se ogromne praznine koje postoje u našoj struci. U isti mah, a zahvaljujući akribičnim stavovima autora, napisanim kristalno jasnim jezikom, njegovoj modernoj metodologiji, ogromnom znanju, nataloženom iskustvu i određenoj selektivnosti koja ističe vrednosti srpske umetnosti postavljene u kontekst kulture i umetnosti u svetu  - knjige prof. dr Ješe Denegrija treba shvatiti kao najbolji tip udžbenika za nove generacije istoričara umetnosti, umetnika i svih kojima su likovna i vizuelna pitanja važna za sagledavanje kompletne slike o modernoj kulturi u Srbiji počev od 1950. do 2000. godine.

Irina Subotić, prof. univ.

Vrh straneKorpaPretraživanjeSve veze

Vrh strane | Početna | Korpa | Pretraživanje | Pomoć | Kontakt