Korpa
Pretraživanje
Sve veze
KorpaPretraživanjeSve veze

Pojmovnik teorije umetnosti

 

Pojmovnik teorije umetnosti

Miško Šuvaković

ISBN: 9788683305
Format: 21 cm
Broj strana: 950
Povez: Tvrd
Izdavač: Orion Art
Godina izdanja: 2012.
Oblast: Teorija savremene umetnosti, kritička teorija

Popust za online poručivanje 20%

4576 din.  38.78 €  48.68 $

5720 din.  48.47 €  60.85 $

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Knjiga Miška Šuvakovića u izdanju izdavačke kuće ORION ART pojavila se u oktobru 2012.godine. U pitanju je zbirka pojmova, poređanih po abecednom redu, koji se mogu čitati i međusobno indeksno povezati po različitim kriterijumima.

Autor je na knjizi radio poslednjih dvadeset godina i do sada je objavljivana u nekoliko kraćih verzija. Na neki način to je postao permanentan rad na indeksiranju, mapiranju i tumačenju moderne i savremene internacionalne, kao i globalne ili glokalne umetnosti, kulture i društva. Ovo izdanje je prvo sveobuhvatno i u njemu su, između ostalih, obuhvaćeni i umetnici bliskog i dalekog Istoka.Pojmovnikom  teorije umetnosti autor je želeo da interdisciplinarno ukaže na složene, često kontradiktorne i dramatične odnose između umetnosti i teorije u modernim, postmodernim i savremenim tranzicijskim i globalnim društvima i kulturama. Knjiga je zamišljena tako, da se različiti problemi moderne, postmoderne i savremene umetnosti, kulture i društva teoretizuju i time predstave u složenim odnosima kritičkog i analitičkog suočenja intersubjektivnosti i intertekstualnosti, zapravo, otvorenog znanja o potencijalnom znanju o umetnosti, kulturi i društvu. Obrađeno je preko hiljadu pojmova i tri hiljade umetnika.

Knjiga je pisana u obliku pojmovnika. Ona nije ostvarena kao tekst hronološki povezanih rasprava, već kao zbirka ili registar pojmova poređanih po abecednom redu koji se  mogu čitati i međusobno indeksno povezivati po različitim  kriterijumima. To su kriterijumi teorijskih hronologija, odnosa pojava i pokreta, disciplinarnih i medijskih srodnosti, teorijskih i teorijsko problemskih korespondencija.

Peti segment projekta, koji se sada pojavljuje pred čitaocima, nosi naslov „Pojmovnik savremene umetnosti i teorije“. Ovom knjigom, kao i prethodnim, autor je želeo da ukaže na složene, često, kontradiktorne i dramatične odnose umetnosti i teorije, odnosno, teorije i umetnosti u modernim, postmodernim i savremenim vremenima i prostorima. Knjiga je zamišljena tako da se različiti problemi moderne, postmoderne i savremene umetnosti, kulture i društva teoretizuju i time predstave u složenim odnosima kritičkog i analitičkog suočenja intersubjektivnosti i intertekstualnosti, zapravo, otvorenog znanja o potencijalnom znanju o umetnosti, kulturi i društvu. „Pojmovnik savremene umetnosti i teorije“ treba zato shvatiti kao pokretnu mapu indeksa i mikromapu u stalnom menjanju, povezivanju i korelaciji, a ne kao hijerarhijsku građevinu znanja o umetnosti. Reč je o teoriji u pokretu, i o teoriji koja mora da uspostavi međuodnose to jest potencijalne odnose sa neočekivanim slučajevima umetnosti, kulture, društva pa i samog teorijskog izvođenja događaja znanja.

Video pojmovnik umetnosti i teorije 20.veka je serija od 22 autorske emisije teoretičara umetnosti Miška Šuvakovića u produkciji ART televizije iz Beograda, realizovana i premijerno emitovana 2000/01. godine. Definisanjem, povezivanjem i ukrštanjem termina kroz narativne strukture, vizuelne, video i zvučne primere, i smele teze, ovaj pojmovnik je prvi korak i stimulans u upoznavanju sa burnom istorijom ideja i društvenih promena dvadesetog veka iz perspektve umetnosti i teorije. Online izdanje omogućila je grupa ANTIJARGON u saradnji sa TkH i ART TV Beograd 2011/12.

Vrh straneKorpaPretraživanjeSve veze

Vrh strane | Početna | Korpa | Pretraživanje | Pomoć | Kontakt