TITO-Fascinacije hedonizmom

Sava Vukoje

TITO-Fascinacije hedonizmomSava Vukojev je od 1965 do 1979 bio angažovan kao stalni saradnik Kabineta predsednika republike u domenu kulinarstva, gastronomskih specijaliteta i posebno - aranžiranja banketa spremanih za Josipa Broza Tita, Jovanku Broz i njihove goste - najuglednije ličnosti druge polovine 20. veka.

Jednostavnim jezikom, prisnim tonom, autor otkriva manje poznatu stranu Josipa Broza, koji je, pored nesumnjive sklonosti uživanju u odabranim jelima i piću i drugim zadovoljstvima, bio brižan i disciplinovan domaćin svojim gostima ali često vragolast u kršenju discipline i pravila, čime je umeo da osvoji mnoge ličnosti sa kojima je bio u kontaktu.

Sećanja Save Vukojeva imaju još jednu značajnu dimenziju: bio je specifični svedok važnih događaja i promena koje su se dešavale u našem društvu pod kraj osamdesetih godina dvadesetog veka, koje je zabeležio iz svog ugla, bez velikih pretenzija, ali sa darom za detalj i opis i uz mnogo istinske emocije.

Odlomak iz knjige


Stopala

Dragiša Kalezić

StopalaKao autor modern narativne i duhovne orijentacije Dragiša Kalezić je teme priča u svojoj novoj knjizi STOPALO pretežno usmeravao ka onim psihološko-egzistencijalnim sadržajima koji predstavljaju neke od bitnih odrednica ljudskog bića i postojanja u današnjem vremenu - samoća, opasno opadanje duhovnosti i elementarne čestitosti, empatija, međuljudska saradnja i solidarnost.
Ove složene teme, antropološke i filozofske u pogledu sadržaja, dominiraju Kalezićevom sumorno intoniranom umetnošću pripovedanja, kazivanju u kome preovlađuje skeptični odnos prema čovekovoj mogućnosti da promeni, popravi, ojača i osigura svoj krajnje neizvesni položaj u svetu, za koji je inače sam kriv, a to uistinu znači da svoju sudbinu učini boljom i izglednijom.

.

Odlomak iz knjige


Sveta planina Kajlaš

Prof. dr Milan Rakočević

Sveta planina KajlašKnjiga Sveta planina Kajlaš - hodočašće na Tibet, je lična ispovest pisca, autora Prof. dr Milana Rakočevića, o sopstvenom duhovnom iskustvu i doživljaju prilikom boravka na svetoj planini Kajlaš, u zapadnom delu Tibeta.

Knjiga na veoma uspešan način objedinjuje neke sadržaje i književne žanrove kao što su putopis, etnografska zapažanja, refleksivna književnost kao i estetičke i duhovne kontemplacije osobene vrste.

U knjizi je postignuta savršena funkcionalna usklađenost obimnog teksta i mnogobrojnih sjajnih fotografija dovedenih do savršenstva koje upečatljivo dočaravaju Kajlaš, gledan iz različitih uglova. Pejzaž, prizori udaljenih snežnih vrhova, običaji i drevna kultura Tibeta,
pa sve do likova ljudi u njihovoj punoj izražajnosti držaće pažnju čitalaca od prve, do polednje strane.

.

Odlomak iz knjige


Građevinski rečnik-nemačko/srpski-srpsko/nemački

Dimitrije Zakić

Građevinski rečnik-nemačko/srpski-srpsko/nemačkiTekst je u pripremi

.

Odlomak iz knjige


Građevinski rečnik-englesko/srpski-srpsko/engleski

Sekula Živković

Građevinski rečnik-englesko/srpski-srpsko/engleskiTekst je u pripremi

.

Odlomak iz knjige